KIHLAUTUMISEN HISTORIA

Meidän joulun vietto sai kaksi vuotta sitten lisää juhlan aihetta, kun mieheni kosi minua. Jouluaattona juhlimme siis myös meidän kihlautumista. Ennen mieheni kosintaa, isäni oli nähnyt unen siitä. Heti isäni lähtikin mieheltäni kysymään, olisiko se ollut enneuni. Ehkä olikin.
Kihlautumisen historia

 

Itseäni on alkanut kiinnostamaan erilaisten perinteiden historia, mistä kaikki on saanut alkunsa ja onko tietyillä asioilla joku merkitys. Nappasin kirjahyllystä hääkirjat esiin ja tutkin, mitä kaikkea tietoa löydän kihlautumisesta ja sen historiasta. Poimin sieltä muutaman asian, jotka erityisesti jäi mieleeni.

Yksi tunnetuimmista perinteistä kihlautumisessa on morsiamen isän käden pyytäminen. Ja oli tämä minulle myös tuttu perinne. En kuitenkaan tiennyt, miksi se oli juuri käden pyytäminen, eikä esimerkiksi vain luvan pyytäminen kosintaan. Siihen aikaan kun kihlautumista varten järjestettiin kihlajaisseremonia, jossa pari siunattiin, kihlautumisen vahvisti sulhasen ja appiukon kättely. Siksi sitä kättä pyydeltiin.

Perinteitä arvostavana, mieheni oli myös tätä mielessään miettinyt. Keskustelimme aiheesta yhdessä ja totesimme sen kuitenkin olevan tarpeetonta. Mieheni olisi varmasti kyllä saanut myöntävän vastauksen kun unissakin oli isällä ajatus meidän kihlautumisesta pyörinyt."Itseäni hoitajana huvitti mahdollisista syistä eniten mielisairaus, kaatumatauti eli epilepsia ja sukupuolitauti. Sitten piti vakuuttaa, että seksiä ei ole vielä harrastettu."

Toinen asia kihlautumisen historiasta, jonka haluan sinulle kertoa on avioliittolupa reilu 200 vuoden takaa. Laissa oli määrätty, että kosijan ja kosittavan on saatava lupa avioliitolleen morsiamen isältä tai muulta läheisteltä miessukulaiselta. Mikäli tytär avioituisi ilman lupaa, jäisi hän perinnöttömäksi. Kuulostaa niin käsittämättömältä!

Kihlautuminen on ollut aikoinaan vahva, avioliiton kaltainen liitto. 1700-luvulla kihlautumisen purkamista pyydettiin virallisilta tahoilta ja joissakin tapauksissa ihan oikeusistuimelta. Syykin piti olla. Itseäni hoitajana huvitti mahdollisista syistä eniten mielisairaus, kaatumatauti eli epilepsia ja sukupuolitauti. Sitten piti vakuuttaa, että seksiä ei ole vielä harrastettu. Mikäli pariskunnalle oli syntynyt lapsi, kihlaus saatettiin vahvistaa avioliitoksi siitä syystä.


Kihlajaispäivän johdosta saimme ihanan asetelman lahjaksi<3


Aika hurjalta kuulostaa ja onneksi tilanne ei ole enää tämä tänä päivänä. Olen kiitollinen, että saan itse valita kenen kanssa, miten, missä ja milloin menen naimisiin.


Miltä sun korvaan kuulostaa nämä perinteet? 
Pyydettiinkö teillä appiukolta kättä?Lue lisää;

Ei kommentteja

Heräsikö sinulla kysymyksiä tai muita ajatuksia? Vastaan sinulle mielelläni <3