PITÄÄKÖ HÄIDEN VIERAILLE ANTAA VIERASLAHJAT?

Omalla tehtävälistallani tälle kuulle on vieraslahjojen teon aloitus. Tulossa siis DIY -vinkki, mikäli lopputuloksesta tulee hyväksyttävä. Meille vieraslahjat eivät ole pakollinen asia, mutta satuimpa keksimään sellaisen lahjan, joka ei kukkaroon isoa lovea tee. Joten, vieraamme saavat kiitokseksi hääjuhlaamme osallistumisesta kotiinviemisen.

Meidän lahja on sellainen, joka on helppo ottaa käyttöön, mutta ei jää loppuelämäksi kaappeihin pyörimään.


Vieraslahjojen juuret yltävät Suomessa 1700-luvulle asti


Suomessa vieraslahjoja on annettu 1700-luvulta asti. Jostain taisin lukea, että maailmalla niitä on annettu vieraille jo 1500-luvulta asti. Tuolloin 1700-luvulla vieraille annettiin lahjaksi leivonnaisia ja erilaisia makeisia. Siihen aikaan hääkarkit olivat muistoesine herkutteluhetken sijaan. Ihmiset keräsivät niitä ja jotkut laittoivat koristeeksi joulukuuseen.

Herkkujen lisäksi vieraslahjoina saattoi olla erilaisia vaatteita, nenäliinoja, sukkanauhoja tai vöitä. Sodan jälkeen perinnettä alettiin pitämään vanhanaikaisena ja vieraslahjat jäivät antamatta. Nyt perinne on palannut takaisin, mutta hieman eri muodossa. Nykypäivän vieraslahjat voivat olla lähes tulkoon mitä tahansa kahvista kukkasipuleihin ja erilaisiin esineisiin.

"Tämä trendi alkaa joidenkin mielestä olemaan jo nähty ja sitä on alettu soveltamaan omaan makuun sopivaksi"

Häissä, joissa itse olen ollut, vieraslahjat eivät ole olleet tärkeässä roolissa. Vieraslahjat ovat varmaan sellainen asia, joka herkästi tippuu budjetin kiristyessä pihistyslistalle.

Lapsuudesta muistan, että yksittäin pakatut hääkarkit olivat yleisiä. Nyt useiden vuosien ajan hääkarkin on useissa häissä korvannut karkkibuffet, josta vieraat saavat buffetin tapaan itse valita mieleisensä karkit. Tämä trendi alkaa joidenkin mielestä olemaan jo nähty ja sitä on alettu soveltamaan omaan makuun sopivaksi. On sipsibuffettia, kakkubuffettia, macaronseja, donitseja, kuppikakkuja, jäätelöbuffettia.

Itse en jotenkin osaa mieltää herkkubuffettia vieraslahjana vaan se on ennemminkin osa tarjoilua. Jonkinlainen herkkubuffet meidän juhliin varmaankin tulee, mutta millainen, sitä emme ole vielä päättäneet.


Pitääkö häiden vieraille antaa vieraslahjat?

 

Mielestäni kaikki hääparit saavat järjestää juuri sellaiset häät kuin he haluavat. Tämä pätee myös vieraslahjoissa. Mikäli hääpari ei näe niitä tärkeiksi tai tarpeellisiksi niin pois vaan tehtävälistalta. Jos ne taas tuntuvat omalta jutulta ja haluaa vieraitaan sillä tavalla muistaa niin ei kun ideoimaan.

Mielestäni tärkeintä on se, että niissä on joku idea. Ihan niin kuin kaikissa lahjoissa. Ajatus on tärkein. Väkisin keksiminen tai hätäpäissään turhien esineiden netistä tilaaminen eivät ole tarpeen mukaista.


Oletko saanut häistä jonkin mieleenpainuvan vieraslahjan? Onko vieraslahja sinun mielestä tarpeellinen? Annatteko te vieraillenne lahjat? Millaiset?
https://www.instagram.com/bridelisablog/

8 kommenttia

 1. Itse mietin kovasti mitkä olisi meidän häihin sopivat vieraslahjat, ja kun en vaan keksinyt mitään alkukesän häihin sopivaa lahjaa, totesin että jääkööt ne meidän häistä pois. Lahjana saavat ikimuistoiset juhlat 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin! Eikä väkisin kannatakaan keksiä :) Itse olen tykännyt saada oikeita valokuvia kiitoskorttien mukana, joka mielestäni ajaa hieman vieraslahjojen asemaa, muisto juhlasta :)

   Poista
 2. Minusta häälahjat ovat kivaa ekstraa, mutta harva niitä oikeasti taitaa odottaa. Itse suorastaan kavahdan täyttä turhaketta, joka vieraille on muistoksi päivästä tilattu, mutta onneksi turhakkeita liikkuu enää vähän ja suunta on kääntynyt hyödynnettäviin lahjoihin. Teetä, kahvia, kynttilöitä, heijastimen tai pienen kasvin otan mielelläni muistoksi, mutta hääparin nimellä varustettu kahvikuppi sen sijaan täyttää vaan kaappeja. :D

  Meillä oli alunperin yksi idea vieraslahjoista, mutta luulen, että budjetin niiattua hiukan liian monesta kohtaa, päädymme jättämään nämä lahjat pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täysin samat ajatukset mulla tuollaisista turhakkeista! Mutta joku oikeasti hyödyllinen muisto on kiva saada. Kuten vaikka nuo valokuvat, jotka jo aikaisemmin mainitsin :) Ja valokuvia saa teetettyäkin ihan kohtuulliseen hintaan :)

   Poista
 3. Kiva lukea häälahjojen historiasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tykkäsit! Musta on kiinnostavaa tietää, mistä asiat on alkanut ja miten asioita on aikaisemmin tehty :)

   Poista
 4. Minusta parhaat lahjat hääparille on paikalle saapuneet kutsuvieraat.Jokainen saa henkilökohtaisesti muistaa jos niin halunnee

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, että vieras saa päättää antaako lahjaa vai ei. Itse koen häät arvokkaana juhlana ja olen aina halunnut hääparia muistaa jollakin tavalla. Mielestäni häälahjoissa ja vieraslahjoissa pätee sama, ajatus on tärkein. Ei hinta tms.

   Poista

Heräsikö sinulla kysymyksiä tai muita ajatuksia? Vastaan sinulle mielelläni <3