DIY: KUKKA-ASETELMA


Meillä juhlittiin viime viikonloppuna synttäreitä ja päätin kaiken tarjottavan ohella väsätä elämäni ensimmäisen kukka-asetelman. 

Olen työurani alkutaipaleella ollut torimyyjänä ja myynyt kukkia. Siellä sain työkokemuksen lisäksi hyvän startin kukkahulluudelleni. Torimyyjänä harjoittelin paljon erilaisten kimppujen tekoa, mutta kukka-asetelmia en tehnyt. Nyt päätin testata senkin. 

Olen ajatellut tehdä joitakin kukka-asetelmia itse hääjuhlaamme ja tilata kukat niihin juhlakukat.fi -sivustolta. Suunnittelin, että tilaan koe-erän näitä synttäreitä varten, jotta tiedän varmasti miten tilaus hoidetaan ja pääsen harjoittelemaan kukka-asetelman tekoa. Noh, kaikki ei mene aina niin kuin suunnittelee ja tilaus jäi tekemättä. Nappasin kukat ruokaostoksien yhteydessä prismasta ja niiden lisäksi käytin Love me do -messuilta saamani kimpun jäljellä olevia kukkia. Kukkasienikin unohtui, joten suosituksista huolimatta käytin jo kertaalleen asetelmassa olleita kukkasieniä.

Asetelman tekoon käytin seuraavia tarvikkeita;

⬦ Sanomalehtiä
⬦ Puukko
⬦ Sakset
⬦ Kukkasientä
⬦ Astia asetelmaa varten
⬦ Muutama hammastikku
⬦ Kukat

Kukiksi valitsin krysanteemeja, jotka ovat kauniita ja kestäviä. Varsinkin tuo vihreä pampulakrysanteemi on ollut yksi lemppareistani vuodesta toiseen. Violetit krysanteemit valikoitui niiden ihanan sävyn vuoksi ja nuo värit sopivat hyvin myös meidän sisustukseen.
 

1. Leikkaa kukkasieni oikean kokoiseksi ja laita vettymään.
Sientä saa helposti leikattua veitsellä. Saatuani sienen palat mallailtua astiaan ja leikattua oikean kokoisiksi, laitoin ne veteen kellumaan. Sieniä ei paineta veden alle vaan annetaan rauhassa vettyä omaan tahtiin vedessä kelluen.

Tällä välin suojasin pöydän sanomalehdillä, otin kaikki vihreät oksat valmiiksi pöydälle ja leikkasin niitä saksilla sopivan kokoisiksi. Kun sienet olivat imeneet itsensä täyteen vettä, asetin ne astiaan. Omat palani olivat sen verran palapeliä, että halusin hieman tukevoittaa kekoa muutamalla hammastikulla. Tämä ei kuitenkaan ole tarpeen mikäli käytössä on yksi kokonainen pala.

2. Aloita asetelman teko vihreillä oksilla
Aloitin  asetelman teon asettamalla vihreitä oksia asetelman pohjaksi. Nämä alimmat oksat määrittelevät asetelman koon ja mallin. Minulla oli ajatuksena tehdä asetelmasta pyöreä ja laitoin kaikki vihreät tasaisesti sienen ympäri. Tein kaikkiin oksiin puukolla uudet imupinnat ennen kuin työnsin ne sieneen. Näin asetelma pysyy mahdollisimman pitkään upean näköisena.

Vihreät oksat kannattaa asetella suhteellisen tiiviisti sieneen, jotta valmiista asetelmasta ei sieni pääse pilkistelemään. Itse jouduin hieman paikkailemaan pohjaa vielä myöhemmin ja se ei ole niin helppoa enää, kun on laittanut vihreiden päälle jo kukkia.
3. Asettele kukat alhaalta ylöspäin sieneen.
Tässä sama juttu kuin vihreissäkin. Kukat kannattaa asetella mahdollisimmat tiiviisti sieneen alhaalta ylöspäin. Itse en laittanut niitä alhaalta ylöspäin vaan halusin heti hahmotella myös asetelman korkeutta ja laitoin kukkia sinne tänne. Tämän vuoksi kukkia joutui asettelemaan todella varovasti, etteivät ne vaurioidu osuessaan vieressä oleviin kukkiin. Myös kukkiin leikkasin puukolla hyvät imupinnat ennen sieneen työntämistä.


 


Tällainen siitä tuli. Aika tyytyväinen tulokseen olen ja sain vahvistusta sille, että uskaltaudun tekemään asetelmia myös hääjuhlaamme.4 kommenttia

 1. Asetelmasta tuli kyllä tosi kaunis! Itse en ole koskaan tehnyt noiden kukkasienten kanssa mitään. Nyt tiedän mihin tulla kurkkimaan ohjeita, mikäli joskus innostun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Krista! <3 Ja mä käyn kurkkimassa sun blogista vinkit, kun lähen tilaileen kukkia juhlakukilta :)

   Poista
 2. Nyt on pakko sanoa, että on kyllä aika itsetehdyn näköset. ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Kyllä, itse tehty ja ensimmäinen sieneen tehty asetelmani :) Häiden asetelmiin tuleekin sitten hieman juhlavammat kukat <3

   Poista

Heräsikö sinulla kysymyksiä tai muita ajatuksia? Vastaan sinulle mielelläni <3