HÄÄVIERAANA LAPSET OSA 1 - LAPSELLISET VAI LAPSETTOMAT HÄÄT?

Asia, jonka varmasti moni tämän päivän hääpari punnitsee vieraslistaa tehdessään. 

Halutaanko juhliin lapsia vai juhlitaanko vain aikuisten kesken? Kutsutaanko kaikkien vieraiden lapset vai pelkästään lähipiirin? Jos ei kutsu ystäviä lapsien kanssa, estyvätkö he mahdollisesti sen takia osallistumasta juhliin. Jos juhliin tulee lapsia, saavatko he olla koko illan vai tuleeko valomerkki heille aikaisemmin? Pitääkö heille järjestää omaa ohjelmaa ja mitä?

Aika monta asiaa siis lapsiin liittyen tulee pohtia, mikäli heidät juhliin kutsutaan.
Meille lapsettomat häät eivät olleet missään kohtaa vaihtoehto. Olisi todella outoa, jos tyttäremme ei olisi juhlissamme mukana ja voin kuvitella kuinka hän siitä loukkaantuisi. Hän aina aika ajoin varmistelee, että tuleeko hän meidän häihin mukaan. Mekkoa on jo myös mietitty. Äidin tyttö!

Omaan lähipiiriini kuuluu jonkin verran lapsia ja osa sisaruksistanikin ovat vielä tähän kastiin laskettavia. Miehen puolella lapsia on myös lähipiirissä jonkin verran. Heitä emme halunneet jättää juhlista pois.

Pohdittavaksi jäi, kutsutaanko ystävien lapset. Täytyy todeta tähänkin, että eipä siinä ihan kovin montaa hetkeä mietitty. Hekin ovat meidän häihin tervetulleita. 

Älä pelästy tai järkyty, mutta meidän vieraslistalta löytyy alle 12 vuotiaita lapsia 19. Yksi työkaveri taisi todeta, että hän jättäisi tulematta häihin, jos tämän tietäisi etukäteen. Heh! Toivotaan kuitenkin, että saamme juhlakansaa paikalle, vaikka tämän nyt täällä julkisesti paljastin.

Vaikka kutsummekin kaikki vieraat lapsineen, on meillä toiveena, että ystävämme pääsisivät nauttimaan juhlistamme ilman lapsia, edes sitten loppuillasta. Pohdinnan alla on vielä, laitammeko jo kutsujen yhteyteen kellonajan, jolloin jatkamme juhlia aikuisten kesken vai miettivätkö kukin itse lastensa juhlissa olon ajan.

Me olemme aina hääkutsujen kolahdettua postilaatikkoon päättäneet, että lapsivapaan illan pyrimme järjestämään.  Meidän onneksi se on ollut mahdollista ja hoitaja on aina löytynyt.
Mikäli häihin päätetään kutsua lapsia, on heille hyvä järjestää myös puuhasteltavaa. Ohjelmassa on hyvä huolehtia heidän viihtyvyydestä ja myös ruokapuolessa tulisi ajatella hitusen lapsia. Mikään ei ole oikeasti kamalampaa kuin tylsistynyt, nälkäinen ja loppu illasta vielä väsynyt lapsi. Siinä ei nauti lapsi, vanhemmat tai pahimmassa skenaariossa koko juhlakansa. Joten lapsille jotain puuhaa ja takuu varmasti uppoavaa naposteltavaa. Näin saadaan viihtymään isot ja pienet.

Tähän päättyy osa 1 ja seuraavaan osaan kasailen hieman vinkkejä, miten lapset saadaan viihtymään juhlissa. Osa 3 on myös luvassa, mutta ehkäpä vasta hääjuhlamme jälkeen.8 kommenttia

 1. Ajatuksena lapsettomat häät kiehtoi mua, mutta päätimme kuitenkin kutsua sukulaislapset. Mun mielestä lapset kuuluva häihin ja ilonjuhlaan tarvitaan lasten ääniä. 😊 Meidän kavereilla ei vielä monella lapsia olekaan, ja osa heistä on jo ilmoittanut jättävänsä lapsen hoitoon. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä suurin osa tuosta 19 on juurikin kavereiden lapsia. Osa on meilläkin jo sanonut, että tulevat ilman lapsia, joten jonkin verran meilläkin tuo luku pienenee. :)

   Poista
 2. Meille päätös oli helppo: ei missään nimessä lapsia mukaan häihin. Helpon päätöksestä teki, että meillä itsellämme tai lähipiirillämme ei oikeastaan vielä ole lapsia muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Lapset tuovat juhliin ihan erilaista aitoutta, kuten Elina yllä sanoi, mutta huh apua, olen silti todella tyytyväinen, että meidän häitämme juhlitaan ilman lapsia. :D Meille juhlan lapsettomuus takaa alkujuhlaan arvokkuuden, jota toivomme, ja toisaalta myöhäisiltaan mahdollisuusden juhlia täysillä = meidännäköiset häät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän kyllä hyvin myös tämän toisen näkökulman asiaan. Jos juhlissa on lapsia, joutuu lähes kaiken miettimään edes pieneltä osin myös heidän näkökulmastaan. Ja faktahan se on, että lähes kaikki on helpompaa ilman niitä lapsia. Ja musta on ihanaa, että ihmiset uskaltaa tehdä häistään juuri omaannäköiset <3

   Poista
 3. Me ajattelimme aluksi, että pidämme kokonaan lapsettomat häät, mutta tämä olisi rajannut vieraista kaikki omat serkkuni, jotka ovat iältään 10-15-vuotiaita. Päätimme siis vetää rajan serkkuihin eli kutsumme omat alaikäiset serkkumme (joita on 4 henkeä), mutta esimerkiksi vanhempien serkkujen lapset jätetään kutsumatta. Kavereistamme vain yhdellä pariskunnalla on lapsi, joka on häiden aikaan vajaan vuoden ikäinen ja hänen tulonsa on ihan ok vanhempien niin halutessa. Eli pääosin juhlimme kuitenkin ilman lapsia 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä rajautui lähes kaikki serkut pois vieraslistalta. Itse en ole juurikaan tekemisissä omien serkkujeni kanssa, muutoin kuin silloin tällöin somen kautta. Meille on tärkeää, että ystävämme pääsevät häitämme juhlimaan, joko lasten kanssa tai ilman. Tämä menee jo hieman ohi aiheen, mutta vieraslistaan meillä vaikutti hieman myös valitsemamme juhlapaikka, joka ei ole ihan sieltä halvimmasta päästä. Joten jos budjetissa haluttiin pysyä, piti vieraslista pitää melko tiukkana ja sieltä karsiutui sellaiset sukulaiset, joiden kanssa ei tule edes puolivuosittain oltua tekemisissä.

   Poista
 4. Tää on todella iso ja vaikea päätös! Meidän häitä juhlitaan kesällä 2020 ja jo nyt vieraslistalta löytyy 26 lasta - ja luku todennäköisesti vielä nousee! Kaiken lisäksi nämä lapset ovat kaikki hyvien ystävien lapsia, joten on hyvin vaikea vetää rajaa siihen kuka saa tulla ja kuka ei. Rakastamme lapsia, mutta samaan aikaan pelkään että lapset aiheuttavat häissä jonkinlaisen shown jo pelkän lukumääränsä puolesta :D En tiedä, onko törkeää rajata lapset vain sisarusten lapsiin (heitä olisi vain 6). Lisäksi päänvaivaa aiheuttaa budjetti (lasten ruoka 50% aikuisten hinnasta, mutta silti ainakin 500 euroa) ja istumajärjestys, koska kolme pariskuntaa lapsineen täyttävät jo yhden 15 hengen pöydän.. Eniten kuitenkin pelkään sitä, että perheelliset ystävät lähtevät häistä kotiin illalla kahdeksan aikaan lasten kanssa, me kun haluaisimme pitää heidät juhlimassa kanssamme yömyöhään. Mietin sellaistakin ratkaisua, että juhlia jatkettaisiin aikuisten kesken kello 19 eteenpäin, mutta en tiedä sitten aiheuttaako se vanhemmille jonkinmoisia logistiikkaongelmia..Ideoita otetaan vastaan! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä todella kinkkinen päätös. Ja varsinkin jos lasten määrä kasvaa noinkin suureksi kuin teillä. Olen kuitenkin sitä mieltä, että vaikka lapsimäärä olisi suuri, ei häistä välttämättä tule kuvaamaasi showta. Se vain vaatii hieman erikoisjärjestelyitä. Eikä silloin ehkä hääjuhlalle voida laittaa tiukkoja rajoja, miten kaiken tulee sujua. Lasten kanssa kun mikään ei yleensä mene ihan juuri sillälailla kun on suunniteltu.

   Jos lapsia on paljon niin kannattaa varmasti miettiä tarkasti, miten heidät otetaan huomioon hääjuhlan suunnittelussa. Tuollaisen lapsimäärän kanssa harkitsisin vakavasti ylimääräisen silmä- ja käsiparin palkkaamista, joka tulee juhliin nimenomaan lapsia varten. Jos et vielä kurkannut postaussarjan kakkos osaa, käy ihmeessä lukemassa se tästä linkistä; https://bridelisa.blogspot.com/2019/04/haavieraana-lapset-osa-2-9-vinkkia.html

   Listasin kakkos osaan vinkkejä lasten viihtymiseen juhlissa. Toivottavasti sieltä löytyisi teidänkin juhlaan joku hyvä ohjelmanumero :)

   Poista

Heräsikö sinulla kysymyksiä tai muita ajatuksia? Vastaan sinulle mielelläni <3