5 VINKKIÄ HÄÄAHDISTUKSEN SELÄTTÄMISEEN

Kuva Laura Heijari, muokannut Elisa Laine.

Tähän asti olen suunnitellut häitä kevein mielin ja luottavaisena siitä, että kaikki menee hyvin ja siten kun ollaan suunniteltu. Olen monesti pohtinut, että jatkuuko sama fiilis loppuun asti ja säästynkö turhalta häästressaamiselta.

Yhtenä myöhäisiltana se kuitenkin iski, ensimmäinen hääahdistus. Ihan varmasti kukaan vieraista ei viihdy meidän juhlissa, tekemistäni kukka-asetelmista tulee aivan järkyttävän kamalat, en mahdu hääpukuuni ja aivan varmasti unohdan jotain todella oleellista.

Ja voin kertoa, että kyse ei ollut ihan pienestä ahdistuksesta vaan minua kerta kaikkiaan oksetti. Niin paljon minua huoletti sillä hetkellä kaikki nuo asiat.

No ei muuta kuin kaasojen whatsapp-ryhmä laulamaan ja sieltä sain siinä hetkessä tarvitsemaani realiteetteihin tukemista ja kannustavia sanoja. Kaasoni tuella sain rauhoitettua itseäni sen verran, että nukahdin. Jatkoin kuitenkin kriiseilyä riitelemällä mieheni kanssa unissani koko yön. Ei ollut pirteä olo aamulla voin kertoa. 

Luulen, että stressaamisen taustalla oli häiden konkretisoituminen entisestään kutsujen lähettämisen ja ensimmäisten ilmoittautumisten myötä. Meidän häät on oikeasti ihan nurkan takana. Iskee paniikki, olenko varmasti huomioinut kaiken?


Näin selviät hääahdistuksesta


Sain taltutettua oman ahdistukseni melko nopeasti, joten ehkä sinäkin voit hyötyä näistä vinkeistä.

Puhu tunteistasi ääneen 
Vanha niksi, mutta toimii tässäkin. Kun asiat puhuu ääneen, ne jäsentyvät paremmin. Kerro ajatuksistasi puolisollesi tai muulle luottohenkilölle, esimerkiksi kaasolle, hän ottaa kyllä ahdistuksesi vastaan ja vakuuttaa sinut siitä, että stressistä ja ahdistuksesta huolimatta kaikki sujuu lopulta hyvin.

Stressaaminen ja jopa ahdistus on normaalia
Kun on kyse niinkin tärkeästä juhlasta kuin häät, on täysin normaalia, että stressaa juhlaan liittyvistä asioista. Kun häitä on suunniteltu pitkään ja jokainen yksityiskohta mietitty, toivoisi asioiden myös sujuvan siten kun on ajatellut. On siis lähes mahdotonta välttyä myös niiltä "entä jos..." ajatuksilta.

Mieti mitä kaikkea hääjärjestelyistä on jo hoidossa
Häihin liittyvä stressi on yleinen ilmiö silloin, kun häät alkavat lähestyä. Siinä vaiheessa hääsuunnittelu on yleensä jo hyvällä mallilla. Tässä vaiheessa on hyvä kurkata taaksepäin ja huomata, että moni tärkeä asia on jo hoidettuna.

Laadi lista asioista, jotka vaivaavat mieltäsi eniten tällä hetkellä
Jos mieltäsi painaa erityisesti jokin tai useampi tekemätön asia, niin laadi niistä lista. Tämän jälkeen mieti muutama konkreettinen asia ja lähde hoitamaan niitä listan mukaisessa järjestyksessä. Vedä asia listalta yli kun olet saanut sen tehtyä. Jokaisella viivan vedolla stressi alkaa lieventyä.

Mieti, mikä on lopulta kaikkein tärkeintä
Siirrä hetkeksi kaikki hääjärjestely ja pienet yksityiskohdat mielestäsi. Mieti hetki, miksi olette häitä järjestämässä ja mikä niissä on kaikkein tärkeintä. Lopulta niillä pienillä yksityiskohdilla ei ole niin suurta painoarvoa.


Löytyykö sieltä ruudun toiselta puolelta morsiamia, jotka ovat kokeneet häästressiä?
Kerro sun parhaat vinkit häästressin selättämiseen!


2 kommenttia

 1. Kuullostaapa niin tutulle! Itsellä häät jo juhlittu, mutta pystyn erittäin hyvin samaistumaan ajatuksiisi.
  Eniten stressiä ja harmaita hiuksia aiheutti juurikin tuo vieraiden viihtyminen. Pelkäsin, että juhlat on tylsät ja vieraat vaan odottavat koska saavat lähteä kotiin.
  Toisin kuitenkin kävi ( ainakin puheiden ja fiiliksen perusteella). Saimme paljon palautetta onnistuneista juhlista ja siltä ne kieltämättä tuntuikin <3. Harmittaa vaan kuinka paljon "turhaan " tuli stressattua asiasta.
  Jos yhtään huojentaa niin itsehän en mahtunut hääpukuuni ompelijalle mennessä. Mutta onneksi taitava ompelija osaa isontaa pukua jos tarve vaatii.
  Lisäksi me unohdettiin moooooonia asioita. Mm. Mies muisti bändin palkan vasta, kun poistuttiin kirkosta. Kurvattiin sitten hääautolla täysissä tamineissa s-marketin automaatille nostamaan rahaa :D.

  Toivottavasti häästressi ei ota valtaa ja pystyt nauttimaan loppu suunnitteluajasta. Uskon vahvasti, että teille tulee mahtavat juhlat. :)

  - R

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä hetkellä uskon taas siihen, että juhlissamme on kiva ja rento tunnelma, jossa vieraat viihtyvät hyvin. :) Luulen kuitenkin, että jonkinlainen paniikki ehtii vielä iskemään ennen juhlapäivää.

   Haha ihan huippu tarina tuo rahan nostaminen!! Ja huippu esimerkki siitä, että vaikka kaikki ei mene niin kuin on suunniteltu, juhlat ovat olleet onnistuneet <3

   Poista

Heräsikö sinulla kysymyksiä tai muita ajatuksia? Vastaan sinulle mielelläni <3