NÄILLÄ VALINNOILLA VOIT VAIKUTTAA HÄÄKUKKIEN EKOLOGISUUTEEN


Häät mielletään usein suureksi kulutusjuhlaksi. Juhlia varten ostetaan paljon erilaisia tarvikkeita ja koristeita, jotka pahimmassa tapauksessa saattavat päätyä juhlien jälkeen roskiin. Onneksi tänä päivänä ekologisuus on noussut vahvasti esiin ja yhä useampi pyrkii niin arjessa kuin juhlassa tekemään ekologisempia valintoja.

Voidaanko niin suuret juhlat kuin häät toteuttaa ekologisesti? Uskallan sanoa, että kyllä. Häät kokonaisuudessaan ovat niin suuri projekti, että päätin napata tähän tekstiin käsittelyyn lemppari aiheeni hääkukat.

Kukat myös perinteisesti kuuluvat häihin. Kukista tehdään erilaisia asetelmia ja koristellaan vihkikaaria. Myös ihmiset koristavat itsensä kukin ja niistä voidaan tehdä erilaisia kimppuja, vieheitä ja koruja.


ekologisuus
Meidän kukat taituroi ihana Elina Kouhia/ Kukkatalo Kouhia. Kuva Laura Heijari


Hääkukat ekologisemmin


Millaisilla valinnoilla hääkukat saadaan toteutettua ekologisuus huomioiden? On paljon erilaisia vaihtoehtoja ja myös pienillä valinnoilla on merkitystä. Jos kukat haluaa toteuttaa juuria myöden ekologisesti, on sekin mahdollista.

Käytä luonnosta löytyviä materiaaleja. Monet häät kukitetaan luonnonkukin ja ne sopivat upeasti niin maalaisromanttiseen kuin bohoon tyyliin. Kukkien lisäksi luonnosta löytyy paljon erilaisia heiniä ja vihreitä, joita voidaan hyödyntää osana häiden kukkia. Myös oma piha kannattaa käydä läpi, olisiko siellä jotain hyödynnettävää. Itse aion napata meidän aronia puskista vihreitä oksia asetelmien sekaan.

Kasvata kukat itse. Tämä on hieman työläämpi tyyli, mutta onnistuessaan varmasti palkitseva. Jos kukkien kasvatus kiinnostaa, seuraa Jotain keltaista -blogista Iiran kukkien kasvatusta.

Suosi kotimaista. Kovin vähän tällä hetkellä kukkia saa kotimaisena, mutta ainakin ruusuja ja liljoja löytyy. Myös tulppaanit ovat varma kotimainen valinta kevät häissä. Kukkien viljely on täällä Suomessa työlästä ja ehkä sen vuoksi vähäistä, mutta jospa viljely alkaisi lisääntymään kysynnän kasvaessa. Myös ruukkukukat ovat hyvä valinta osaksi koristelua ja toimivat häiden jälkeen vaikka muistamisena häätiimille. Ruukkukukkista voi hyödyntää myös esimerkiksi pelkät kukinnot.

Kurkkaa TÄSTÄ, miten käytin joulupöydän kattauksessa koristeena amarylliksen kukintoja.

Asettele kukat maljakoihin, vältä sieneen tehtäviä asetelmia. Vaikka markkinoilla on kukkasienestä ekologinenkin versio, ekologisempi vaihtoehto on asetella kukat maljakkoon. Mitä vähemmän jätettä sen parempi.

Vältä muovisia tarvikkeita. Kun käytetään muovia, sitä ei voi enää kutsua ekologiseksi. Esimerkiksi morsiuskimppu saatetaan tehdä muoviseen kahvaan. Myös vieheissä käytetään vieheneulaa. Erilaisten kukkakorujen pohjina käytetään myös erilaisia muovisia tarvikkeita. Suosi kimppuja ja seppeleitä, jotka voidaan toteuttaa ekologisia materiaaleja hyödyntäen. Mikäli vieheissä halutaan käyttää vieheneulaa, nappaa se irti vieheestä ennen vieheen pois heittämistä. Voit käyttää sen vielä uudestaan.

Vältä hävikkiä. Tähän on helpompi vaikuttaa silloin kun tekee itse asetelmat. Kukkien käsittely ja asetelmien teko saattaa olla melko sottuista ja roskaavaa puuhaa. Säästä kuitenkin se kaikki materiaali, jota asetelmien teosta jää. Voi olla, että voit käyttää niitä vielä myöhemmin. Yllättäen niistä voi saada aikaan miniasetelmia, joita voi ripotella isompien asetelmien väleihin.

Jaa omat ekologiset vinkkisi kommenteissa. <3Kukkien ekologisuuteen sain tietoa ja vinkkejä Kukkatalo Kouhiasta sekä Kaisan Kukasta.

2 kommenttia

  1. Tässä oli tosi paljon hyviä vinkkejä! Kiva, että olit kirjoittanut aiheesta ja linkittänyt minunkin kasvatusprojektini. :) Saa nähdä, mitä siitä lopulta tulee... Reilun kaupan kukat lisäisin vielä listaan, sillä niiden kasvatuksessa on huomioitu paitsi työntekijöiden työolot ja palkkaus, myös ympäristövaikutuksia. Muutoin tuntuu, että kukkien alkuperää on ihan mahdotonta selvittää, elleivät ne satu olemaan kotimaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Malttamattomana odotan, että nähdään sun projektin lopputulos! :) Ja kyllä, reilun kaupan kukat voisi hyvin lisätä listalle :)

      Poista

Heräsikö sinulla kysymyksiä tai muita ajatuksia? Vastaan sinulle mielelläni <3