5 VINKKIÄ MITEN ALOITTAA HÄIDEN SUUNNITTELUKun aloimme suunnitella häitä, kirjoista ja lehdistä silmiin pisti ensimmäisenä muistilistat. Mitä kaikkea milloinkin tulee pohtia, päättää ja varata. Listat tuntuivat loputtomilta ja ensimmäinen hääahdistus nosti päätään. Facebookin hääkirpputori -ryhmästä ostin kirjan, jossa kerrottiin lähes kaikki mitä hääsuunnittelussa tulee huomioida ja mitä kaikkea pitää muistaa milloinkin tehdä. Toki kaikki suunnittelevat häät omalla tyylillään ja aikataulullaan, mutta näistä saa hyvän kokonaiskuvan millainen prosessi hääsuunnittelu on.


Mennään naimisiin 

Tässä minun vinkit, mistä kannattaa aloittaa häiden suunnittelu;

Ideointi/leikekirjan teko 

Kun mieheni kosi minua jouluna 2016, alkoi mielessäni heti prosessi häät. Aloin ostella häälehtiä, kerätä ideoita ja hmm taisin käydä myös jo muutama kuukausi sen jälkeen ensimmäisellä hääpukujen sovituskierroksella. Ehkä hieman liian aikaista, mutta minkä sille innostukselle mahtoi! Päätettyämme häiden ajankohdan, kaivoin kaapista esiin kaikki aikaisemmin ostamani häälehdet ja tästä alkoi leikekirjan teko. Rakastan käsillä tekemistä ja juuri tällaisesta leikkaa-liimaa askartelusta nautin!

Leikekirjaan kannattaa kerätä kuvia hääpuvuista, kukista, sormuksista, kakuista ja kaikesta muusta joka omaa silmää miellyttää. Itse kerään myös erilaisia pieniä tekstejä elävöittämään omaa leikekirjaani. Ideoita ja kuvia on helppo kerätä myös puhelimeen tai tietokoneelle, mutta itse pidän tästä konkreettisesta kirjasta/vihkosta, jonne voi kerätä myös käyntikortteja ja muita esitteitä, joita hääsuunnittelun aikana saa. Leikekirja on helppo ottaa mukaan myös yhteistyökumppaneiden tapaamisiin ja esitellä omaa visiota, makua sekä häiden tyyliä.


Häiden leikekirja


 Budjetti 

Kaiken tämän ideoiden keruun ja fiilistelyn lomassa, kannattaa alkaa heti laatimaan häiden budjettia. Budjetin teko saattaa tuntua aluksi haastavalta, mutta se helpottaa kummasti suunnittelua kun tietää paljonko tietty asia saa maksaa. Kannattaa tehdä myös rahansäästölle oma suunnitelma (mikäli hääkassa kaipaa vielä kartuttamista). Budjettiin vaikuttaa ehkä eniten vieraiden määrä ja se mikä hääparille on juhlassa tärkeää. Panostetaanko valokuvaajaan ja palkataan hänet kuvaamaan juhlat aamusta iltaan vai otetaanko pelkät studio-/miljöökuvat, halutaanko livemusiikkia vai ei. Myös itse tekemällä tekee säästöä verrattuna siihen, että kaiken ostaa valmiina. Budjetin teosta ja vinkkejä siihen laitan myöhemmin omaan postaukseensa.

Vieraslistan teko 

Ihana kamala vieraslista. Ketä oikeasti haluan häihini ja ketkä rajataan sen ulkopuolelle. Vieraslista saattaa elää hääsuunnittelun aikana, mutta ainakin alustava sellainen kannattaa tehdä. Vierasmäärä vaikuttaa myös juhlapaikan valintaan sillä kaikkiin tiloihin on omat henkilömääränsä, joita ei voi ylittää. 60hengen juhlatilaan ei voi mahduttaa 80hengen hääseuruetta. Tee siis ainakin alustava lista, jolloin saat käsityksen häiden suuruudesta. Myös budjetin suunnittelu ruuan ja juoman osalta on helpompaa, kun vierasmäärä on tiedossa.

Meidän tämän hetkinen vieraslista on jo kertaalleen muuttunut, karsitumpaan suuntaan. Jo oma lähipiirini on pelkästään niin iso, että pienet ja intiimit häät meidän olisi melkein mahdotonta toteuttaa. Molemmat meistä haluaa myös ystäviä mukaan juhliin, jolloin häistämme tulee väkisinkin keskisuuret.  


Flower


Hääpäivän päättäminen ja juhlapaikan varaaminen 

Juhlapaikan varauksessa kannattaa olla ajoissa liikkeellä, sillä suosituimmat juhlapaikat saattavat olla sesonkiaikana täyteen varattuina jopa seuraavaksi kahdeksi vuodeksi. Talvihäitä vietettäessä vapaita päiviä löytyy varmasti enemmän. Häiden suunnittelun eteenpäin vieminen on myös erittäin hankalaa, ellei hääpäivä ole tiedossa.

Tämän vuoden heinäkuun alussa aloin laitella tarjouspyyntöjä muutamaan juhlapaikkaan, jotka olivat jääneet mieleeni aikaisemmista googlailuista ja joista olin kuullut hyviä suosituksia. Meillä ei ollut mitään tiettyä päivää, jolloin halusimme häitä viettää, joten aloimme ensin etsiä sopivia hääpaikkoja ja mentiin sitten sen mukaan mitä päiviä oli vielä varauskalenterissa vapaana. Meidän vaihtoehdot juhlapaikaksi olivat Kieloranta, Katajistonranta ja Könnölän juhlanavetta


keskiaikainen kivikirkko

Kirkon tai siviilivihkimisen varaaminen 

Hääpäivä kun on päätetty, tulee myös kirkko tai siviilivihkiminen varata. Käytännöt kunnissa vaihtelevat. Joissakin kunnissa aikoja voi varata jo todella aikaisin ennen hääpäivää ja joissakin kunnissa se on rajatumpaa. Esimerkiksi Hämeenlinnassa kirkon voi varata kesälle 2019 vasta 1.11.2018 alkaen. Myös maistraateissa on eroja. Ota siis selvää oman kuntasi käytännöistä ja varaa kirkko tai siviilivihkiminen heti kun se on mahdollista. Suosituimman päivät ja kellonajat menevät nopeasti. Itse olen laittanut varmuuden vuoksi muistutuksen puhelimeen ja kalenteriin tuohon päivään.

Kerrataan. Ideoi ja aloita leikekirjan teko, laadi budjetti ja vieraslista, päätä hääpäivä, varaa juhlapaikka ja kirkko tai siviilivihkiminen. Näillä saimme oman hääsuunnittelumme alkuun ja tämän jälkeen on helppo lähteä suunnittelua jatkamaan. 


-Bridelisa
  

https://www.facebook.com/Bridelisablog/

Ei kommentteja

Heräsikö sinulla kysymyksiä tai muita ajatuksia? Vastaan sinulle mielelläni <3